Google radi na lećama koje bi mjerile glukozu pomoću suza

Google je objavio da radi na prototipu „pametnih” kontaktnih leća koje bi mjerile razinu glukoze (šećera) u organizmu pomoću suza.

 

Google radi na lećama koje bi mjerile glukozu pomoću suza

„Leće bi koristile sićušni, bežični čip i senzor za glukozu koji očitavaju razinu glukoze u organizmu svake sekunde”, objašnjavaju voditelji projekta, Brian Otis i Babak Parviz. Otis, profesor električnog inženjeringa na Sveučilištu Washington, već neko vrijeme razvija biosenzore i patentirao je biosenzorne leće s bežičnim punjenjem. Parviz je već radio na jednom Googleovom projektu, u izradi Gooogleovih naočala, i razmišljao je o stavljanju displeja na kontaktne leće, uključujući i leće koje mjere zdravlje nosioca. 2012. godine objavili su članak pod naslovom „Senzor za glukozu s bežičnim punjenjem pomoću kojeg bi se mjerila glukoza iz suza preko kontaktnih leća”.

„Još uvijek smo u ranim fazama razvoja ove tehnologije, ali završili smo s ranim, višestrukim kliničkim istraživanjima koja su nam pomogla da oblikujemo prototip ovog proizvoda”, kažu Otis i Parviz. „Oduvijek smo znali da ćemo jednog dana raditi na projektima koji su pomalo čudni i naizgled neizvedivi.”
Leće bi funkcionirale tako da bi neprestano mjerile glukozu u suzama uz pomoć bežičnog čipa i minijaturnog senzora za glukozu. Čip i senzor bili bi umetnuti između dva sloja materijala za meke kontaktne leće, a sićušan otvor u leći omogućavao bi tekućini s površine oka da se izlije u senzor. Takav način mjerenja glukoze predstavlja manje bolnu i manje zahtjevnu metodu mjerenja glukoze nego što su to danas dostupne metode. Također, mnogo bi češće mjerenje smanjilo rizik od negativnih posljedica neredovitog mjerenja glukoze, poput zatajenja bubrega i sljepoće.

Google je zanimalo bi li minijaturna elektronika (čipovi i senzori tako maleni da izgledaju poput komadića šljokice i antena tanja od ljudske vlasi) mogla predstavljati efikasan i točniji način mjerenja glukoze iz suza. „Nadamo se da će sićušan, superosjetljiv senzor glukoze ugrađen u kontaktnu leću biti prvi korak prema novoj tehnologiji mjerenja glukoze iz suza, što je u prošlosti bilo moguće samo u teoriji”, kaže Google. Kako bi cijeli sustav funkcionirao, inženjeri su osmislili punjenje uz pomoć valova određene radijske frekvencije kako bi osigurali dovoljno energije da uređaju omoguće prikupljanje i izvještavanje o razini glukoze svake sekunde. Ugrađena elektronika ne bi smetala vidu jer je postavljena izvan granice šarenice i zjenice.

Endokrinolog dr. Larry Levin komentirao je da je nevjerojatno i vrlo važno što tehnološke kompanije poput Googlea ulažu u razvoj medicinskih pomagala, te da bi on osobno volio svojim pacijentima ponuditi bezbolniju alternativu postojećim metodama – poput uzimanja krvi iz prsta ili mjerenja glukoze pomoću tanke igle konstantno zabodene u trbuh. „Rana klinička istraživanja pokazala su ohrabrujuće rezultate u radu s pacijentima, no još je potrebno mnogo rada kako bi predvidjele i ispravile moguće greške”, kaže dr. John Buse, stručnjak za dijabetes sa Sveučilišta North Carolina.
Google izjavljuje da su u tijeku pregovori s Agencijom za hranu i lijekove, te da je potrebno još mnogo rada kako bi leće postale dostupan i upotrebljiv proizvod. „Google planira tražiti i partnere uz pomoć kojih bi ovaj proizvod plasirali na tržište. Valja napomenuti da je Google posvećen istraživanju i razvoju proizvoda čak i kad mu to ne donosi bitnu dobit”, izjavio je jedan od osnivača Google a Larry Page.
Ovaj projekt samo je jedan u nizu dugoročnih projekata koje sponzorira Google i nadilazi svoju osnovnu djelatnost, internetske usluge, te ulaže novac u nove tehnologije koje vode novim poslovnim mogućnostima, poput Google naočala, automobila koji mogu voziti bez vozača i zračnih balona koji se nalaze na visokoj nadmorskoj visini, a kojima bi svrha bila omogućavanje bežičnog pristupa Internetu.
Google odbija reći koliko je ljudi radilo na ovom projektu i koliko je dosad u njega investirao.