6 savjeta za očuvanje zdravlja vaših očiju

 

 

 

Dijeta i oči

Naše tijelo stalno je izloženo oksidativnim stresovima, utjecajem slobodnih radikala, što uzrokuje različite degeneracije. Oko je dio tijela koji je relativno jako izložena oksidativnim stresom.

Konkretno, u tijeku degenerativna procesa na mrežnici i leći. Oko je posebno ranjivo zbog svoje optičke prirode, s bitnom činjenicom da je samo svjetlost usmjerena na mrežnicu.

Vitamin C

Štiti leću od katarakte i degeneracije mrežnice. Dostupan uglavnom u svježim plodovima, voću, povrću i krumpiru.

Vitamin E

Štiti od oksidativnih oštećenja posebno u mrežnici. Preporučuje se prehrana bogata vitaminima, uz preporuku namirnica kao što su bademi, margarin i brokula.

Karotenoidi

Lutein i zeaksantin se često nazivaju «vitaminima za oči». Oni se ubrajaju u grupu karotenida odnosno u grupu sekundarnih biljnih materija. Karotenidi se javljaju u svim vrstama voća i povrća kao pigmenti boje koji su topljivi u mastima. Poznato je više vrsta. Lutein i zeaksantin se prije svega nalaze u zelenom voću i povrću poput kelja, špinata, brokule i graška. Oni su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i može spriječiti oštećenje makule koje se javlja u starosti.

Vitamin A

Vitamin A je nutrijent koji je, između ostalog uključen u proizvodnju rhodopsina, koji je važan dio očnih fotoreceptora. Bez novoformiranog rhodopsina fotoreceptori ne mogu reagirati i stvoriti vizualni utjecaj. Vitamin A koji se nalazi u jetri, jeguljama, mrkvi, ružmarinu i peršinu preporučuje se za što češću konzumaciju.

Mast

U našoj svakodnevnoj prehrani, obično je previše omega-6 u odnosu na omega-3 masnih kiselina. Dodatak omega-3 stoga može biti potreban za održavanje ravnoteže u tijelu. Omega-3 sadrže anti-upalna svojstva i sprečavaju apoptozu u stanicama. Omega-3 masne kiseline također imaju značajan pozitivan učinak na suzni film u oko 70% pacijenata koji su osjetili simptome suhoće očiju. Prehrana bogata lanenim sjemenkama, orasima, kivijem, zeleno lisnatim biljkama i masnom ribom potrebna je kod razvoja Omega-3 masnih kiselina.